Reparacija stakla

Kada se radi reparacija?

ABC Servis racunara i mobilnih telefona -Reparacija stakla - Samsung - iPhone - slojevi

Reparacija stakla – ABC Servis

Reparacija stakla je proces zamene zaštitnog stakla na ekranu. Kao što znamo ekran je sastavljen iz više slojeva. Ono što svi zovemo ekran je ustvari ekran-lcd, touch screen i zaštitno staklo. To zaštitno staklo na ekranu nije ono dodatno koje se kupuje i montira odvojeno. Zaštitno staklo – staklo ekrana je sastavni deo ekrana i služi da štiti ekran-lcd i touch screen od oštećenja. Svi noviji telefoni premijum i viših kategorija koriste ovakav princip za ekrane. Stariji i telefoni i telefoni iz jeftinijih kategorija još uvek koriste fizički odvojene LCD i touch screen. Kod tih modela se ne radi reparacija već prilikom lomljenja „stakla“ touch screen-a menja se samo touch a lcd-ekran ostaje. Ali da se vratimo na ove gde se radi reparacija. Kod Samsung telefona na primer kada se menja ekran na premium modelima menja se i ram. Ram-frame-okvir se menja sa sve ekranom zato što je fabrički spojen. Tako da kada na takvim telefonima pukne staklo, zamena zahteva korišćenje opreme i alata koji su specijalno predviđeni za tu svrhu. Na iPhone mobilnim telefonima novije generacije takodje može da se radi reparacija stakla. Da rezimiramo – reparacija stakla se radi na mobilnim telefonima gde je ekran predviđen i napravljen iz jedog dela. Tamo gde je predviđeno da se menjaju ekran-lcd i touch screen zajedno u kompletu. Negde i u kompletu sa ramom.

Cena i isplatljivost

ABC Servis računara i mobilnih telefona Beograd - Zvezdara - Konjarnik - Servis Mobilnih Telefona – zamena ekrana i touch screen na mobilnom telefonu staklo glass

Reparacija stakla – Samsung S7 edge

Reparacija stakla na mobilnim telefonima je u teoriji jednostavan proces. Skine se staklo ekrana (koje je već polomljeno), očisti se ekran, postavi se UV lepak, stavi se novo staklo i osuši. U praksi reparacija stakla ne funkcioniše tako jednostavno. Na prvom koraku – uklanjanje starog polomljenog stakla, većina polomi ekran. Staklo na novijim ekranima je fabrički zalepljeno i nije moguće odlepiti ga rukom. poreban je alat da bi se odlepilo staklo ekrana. Ukoliko pokušate sami pomoćnim alatima (pinceta, karte, kreditna kartica, trzalica za gitaru) 99% ste polomili ekran. Kada gledate uputstvo na youtube snimcima to deluje lako, kao i kada gledate akrobate koji rade trostruki salto. Da li mislite da možete da uradite trostruki salto? Isto je i sa uklanjanjem stakla sa mobilnog telefona. Čak i ako pređete prvi korak i skinete staklo još uvek ste na početku. Treba vam sretstvo za čišćenje koje ne oštećuje touch screen pa onda uv lepak pa još i uv lampe… Kada sve saberete, dok nabavite potreban alat i opremu (priručni ne profesionalni) za zamenu vam treba koliko i da odnesete u servis. Da ne napominjem da ćete skoro 100% polomiti ekran. Zbog toga je cena reparacije stakla na mobilnim telefonima visoka. Da biste nabavili profesionalni alat i opremu za reparaciju stakla potrebno je nekoliko hiljada € i opet ostaje rizik. Što se isplatljivosti tiče, kod većine novijih i naročito skupih telefona se isplati. Uzećemo za primer Samsung S5 kod koga je u trenutku pisanja komplet ekran skuplji od celog polovnog telefona. Lcd – touch screen – staklo za S5 košta sa zamenom 110e a ceo polovan telefon 100e. Dok je reparacija stakla za Samsung S5 u ovom trenutku 40e. Kod najnovihij kao što su Samsung S8, S9 ili Note 8 i Note 9 ekrana često i nema u veleprodajama. Kada ih ima, cene sa zamenom se kreću oko 240e dok je reparacija stakla za svaki od tih modela oko 140e – 150e… Ponavljam date cene su u trenutku pisanja ovog članka 09.10.2018. Postoji i dosta novijih mobilnih telefona kod kojih se ne isplati reparacija stakla jer je zamena ekrana jeftinija od reparacije stakla. U svakom slučaju reparacija stakla se isplati u velikoj većini slučajeva.

Za sve informacije stojimo vam na raspolaganju. Kontakt

Pogledajte i naš Abc Servis Shop !