Google nalog

Zašto treba čuvati?

servis-mobilnih-telefona-google-nalog

servis-mobilnih-telefona-google-nalog

Veliki broj ljudi otvara Google nalog kada počne da koristi Android i ne vodi računa da zapiše ili zapamti podatke koje su uneli. Jedan deo korisnika čak ni ne zna kada i ko im je otvorio Google nalog. Šifru koju svi kao zapamte, nakon nekog vremena zaborave. Alternativni mail nisu uneli kao ni broj telefona za svaki slučaj. Sve je to uredu dok ne dođe do situacije da im taj Google nalog zatreba za promenu mobilnog telefona ili u slučaju da je uređaj ukraden itd. Tada počinje standardno kukanje kako taj neko drugi nije zapamtio ili zašto nisam zapisao… Tada je rešenje malo komplikovanije, još uvek postoji rešenje ali košta. Ukoliko imate zapisane podatke o Google nalogu onda imate mogućnost da sami upravljate vašim nalogom. Postoji više situacija kada može da vam zatreba pristup Google nalogu a u nastavku ćemo objasniti tri osnovna.

Izgubljen/Ukraden uređaj

ABC Servis racunara i mobilnih telefona -Google nalog - find my device

ABC Servis – Google nalog – Find my device

Iako Apple vodi u domenu bezbednosti podataka, Android ima skoro podjednako dobra rešenja. Ukoliko se desi da ste ostali bez svog uređaja, bez obzira da li je izgubljen ili ukraden, postoje opcije za pronalaženje mobilnig telefona kao i za vraćanje podataka na drugom telefonu. Sve ove opcije su naravno dostupne samo ukoliko znate podatke od vašeg korisničkog naloga. Tako da ukoliko se desi da ostanete bez vašeg mobilnog telefona usluga Find My Device može u mnogome da vam pomogne. Ukoliko je telefon uključen preko ove aplikacije možete da vidite gde se nalazi, da pustite zvuk na mobilnim telefonu da biste čuli gde je, možete i da ga u potpunosti ispraznite od vaših ličnih podataka tako da niko ne može da im pristupi. Svakako veoma korisna aplikacija. Ukoliko ne možete nikako da dođete do vašeg uređaja postoji i opcija da podatke vratite na novom telefonu. Kada prvi put pokrećete Android mobilni telefon već među prvim koracima biće vam zatraženo da se ulogujete na google nalog. Ukoliko sve na starom uređaju aktivirali sinhronizaciju podataka a pritom i znate koji je google nalog u pitanju i šifru od istog onda se ne brinite. Serveri sinhronizuju veliki broj podataka sa vašeg uređaja i čuvaju baš za ovakve situacije. Kada se na novom uređaju ulogujete sa postojećim google nalogom sinhronizovaće (vratiti) kontakti, aplikacije, sačuvane šifre za WiFi, SMS poruke, kalendar… Čak imate opciju da pogledate kontakte preko računara u bilo kom trenutku.

Vraćanje na fabrička podešavanja

servis-mobilnih-telefona-Beograd-google-nalog-frp-restart

servis-mobilnih-telefona-Beograd-google-nalog-frp-restart

Postoji mnogo razloga za vraćanje telefona na fabrička podešavanja. Možda je dete postavilo šifru koje ne može da se seti ili mnogo sličnih razloga. Rešenje koje vam prvo padne na pamet je da telefon restartujete na fabrička podešavanja koristeći opciju Hard Reset. Hard Reset je isto što i vraćanje na fabrička podešavanja samo što se radi iz posebnog menija koji prozivate prilikom uključivanja telefona pre nego što se podigne Android sistem. Prednost je što vam rešava sve sistemske probleme ali ako ne znate google nalog koji se koristi na tom uređaju nećete moći da pokrenete novi sistem. Počevši od Androida 5.0 postoji FRP zaštita. FRP zastita je Factory Reset Protection – Zaštita od vraćanja na fabrička podešavanja. FRP funkcioniše tako što nakon restarta traži da se prijavite sa vašim google nalogom da biste potvrdili da ste to vi. Ukoliko ne znate podatke za vaš google nalog imaćete ozbiljan problem. I za to rešenje postoji ali tada već treba da se obratite servisu. Savet: ne pokušavajte sami da preuzimate i instalirate razne fajlove koje možete da nađete na forumima jer postoji dosta virusa koji mogu da vam naprave još veći problem. Ova opcija je super kada ostanete bez svog uređaja jer ko god da pokuša da ga pokrene neće moći da pristupi vašim ličnim podacima.

Promena mobilnog telefona

ABC Servis racunara i mobilnih telefona -Google nalog - promena sifre za nalog

ABC Servis – Google nalog – promena šifre

Došlo je vreme da promenite vaš mobilni telefon, kupili ste novi ili dobili na poklon. Ostaje vam samo da se na novom uređaju prijavite sa vašim google nalogom. Eto problema, zaboravili ste koji je google nalog u pitanju. Na starom uređaju možete da vidite koji je google nalog u pitanju ali ne možete da vidite koja je šifra za taj nalog. Ako pokušate da promenite šifru tražiće vam da ukucate trenutno aktivnu šifru. Preostaje vam da probate da restartujete šifru pomoću alatke za vraćanje pristupa nalogu. Na žalost većina i tu naiđe na prepreku jer nije podešen broj mobilnog telefona za oporavak pristupa kao ni mail na koji bi mogao da se pošalje link za promenu šifre. Imate opciju da odgovorite na bezbedonosna pitanja koja ste postavili prilikom kreiranja naloga ali se ni toga većina ne seća. Na kraju napravite novi nalog na novom telefonu i podatke prebacujete ručno. Nakon prvog takvog iskustva mnogi zapisuju podatke za google nalog kako sledeći put ne bi imali takve probleme.

Veoma je važno da svoje lične podatke čuvate na pravilan način. Google nalog to radi za vas a na vama je da zapišete i zapamtite kako da pristupite vašem google nalogu kada vam bude zatrebao.

Za sve informacije stojimo vam na raspolaganju. Kontakt

Pogledajte i naš Abc Servis Shop !